هنری موزلی

هنری موزلی، در23 نوامبر سال 1887 در ویموث واقع در ولایت دورست شایر انگلستان زاده شد. پدرش یک زیست شناس و استاد تشریح تطبیقی بود. موزلی کودک بسیار باهوشی بود و زمانی که تنها چهار سال داشت، پدرش را از دست داد.

در سال 1910، درسن23 سالگی به گروهی پیوست که زیر نظر ارنست رادرفورد در دانشگاه ویکتوریا در منچستر کار می کردند. او با این گروه به مدت دو سال همکاری داشت و در این جمع به عنوان شایسته ترین فرد شناخته شد. پس از چندی موزلی بر آن شد تا کار«براگ» و «بارکلا» را با هم درآمیزد. او برای طبقه بندی پرتوهای x مربوط به فلزهای گوناگون از روش نسبتاً ناقص بارکلا برحسب نفوذ پذیری، چشم پوشی کرد و به جای آن، هم چون براگ، پرتوهای یاد شده را از بلورها گذراند و طول موج آنها را با دقت اندازه گرفت. این کار در سال 1912 انجام شد، یعنی زمانی که هنوز موزلی به آکسفورد منتقل نشده بود و به طور مستقل کار می کرد.

او متوجه مجموعه ای از پرتوهای x برای فلزهای کلسیم تا مس، در طول دوره ی چهارم جدول تناوبی شد که طول موج آن ها با پیشروی در این دوره از جدول با نظم چشم گیری کاهش می یافت و بنابراین انرژی بیشتری را از خود به نمایش می گذاشتند. یادآوری می شود که در آن زمان هنوز اسکاندیم در دسترس موزلی قرار نداشت و دراین مجموعه از فلزها، جای بررسی روی پرتوهای x مربوط به این عنصر خالی بود. در واقع، اگر جذر طول موج در نظر گرفته می شد، رابطه به صورت یک خط مستقیم بود و این، نکته ی بسیار مهمی به شمار می رفت. زیرا تغییر در جرم های اتمی که تا آن زمان برای داوری نظم حاکم بر جدول تناوبی مورد توجه بود، چنین نظم بی مانندی را نشان نمی داد.

موزلی با جرم های اتمی عنصرها که تا یک دهم اعشار مشخص شده بود کار می کرد. بنابراین میان عنصرها تفاوت در جرم


موضوعات مرتبط: شيمي ، ،
برچسب‌ها:

ادامه مطلب
تاريخ : یک شنبه 8 دی 1392برچسب:, | 18:3 | نویسنده : مهدي مهدوي |
 
 

بخش اول : مایعی کمیاب در عین فراوانی
منابع آب در طبیعت: آب تنها ماده ای است که در طبیعت به هر سه حالت مایع (آب) جامد (یخ) گاز (بخار آب) یافت می شود . نزدیک به ۷۵ درصد از سطح کره زمین را آب پو
شناده است که بخش عمده آن را آب شور دریاها و اقیانوس ها تشکیل می دهد . در حالیکه مقدار آب شیرین که تمام موجودات زنده و انسانها باید بر سر آن به رقابت بپردازند حداکثر ۰/۵ درصد کل منابع می باشد. که عواملی مانند موقعیت جغرافیایی ، شرایط آب و هوایی و میزان بارش بر پراکندگی آن موثر است .تجدید پذیری طبیعی منابع آب هم آب موجود در طبیعت به نسبت تقریباً ثابتی در میان منابع آن توزیع می شود.این توزیع متناسب ، با به چرخه در آمدن آب در یمان این منابع انجام می شود . به این فرآیند چرخه آب می گویند . پس از این طریق می توان گفت که منابع آب تجدید پذیرند. مصرف آشکار و نهان آب آبی را که مستقیماً برای آشامیدن یا نظافت و شستشو استفاه می کنیم مصرف آشکار می گویند ولی آبی را که برای تولید انرژی (برق ، سوخت و …) ، آبیاری کشتزارها ، صنایع و معادن و امور بازرگانی و خدمات مصرف می شود و احتمالاً از دید شما مخفی مانده است را مصرف نهان آب می گویند .

آب مایعی با ویژگی باور نکردنی :
 الف) تغییر حجم غیر عادی در اثر انجماد : آب بر خلاف سایر مایعات وقتی براثر سرما تبدیل به یخ می شود انبساط پیدا می کند و حجمی از یخ که همان حجم اولیه آب است و یخ روی آب شناور می ماند . آین ویژگی سبب می شود که آب از سطح شروع به یخ زدن کند . ب) زیاد بودن ظرفیت گرمایی می دانید که ظرفیت گرمایی یک جسم مقدار گرمایی است که باید به جسم داده شود تا دمای آن ۱ درجه سانتی گراد افزایش یابد . ظرفیت گرمایی ویژه آب حدود ۱۰ برابر ظرفیت گرمایی ویژه آهن است . این مسئله به متعادل کردن دمای زمین خیلی کمک می کند چون مقادیر زیاد آب موجود در سطح زمین مقدار زیادی از انرژی خورشیدی را می گیرند و صرف بالا بردن دمای آب می کنند .
 ج) زیاد بودن گرمای تبخیر: برای تبدیل مقدار کمی آب به بخار ، گرمای زیادی لازم است . گرمای اضافی بدن ما با تبخیر مقدار کمی آب از طریق منفذ پوست (عرق کردن ) کاسته می شود .
د) زیاد بودن کشش سطحی آب : به دلیل وجود نیروی جاذبه قوی بین مولکولهای آب ، پیوستگی زیادی در تمام قسمت های آب از جمله مولکولهای سطح آب وجود دارد . به همین علت است که یک پشه می تواند روی آب بنشیند یا موری می تواند به آرامی روی آب قدم بزند .
مروری بر آموخته های گذشته :
عنصر : به ماده ای گفته می شود که از یک نوع اتم ساخته شده باشد مثل ۲O ، Fe ترکیب : به ماده ای گفته می شود که از اتصال دو یا چنداتم عنصرهای مختلف ساخته شده باشد ، مثل H2O ، HO2 ، Nacl
پیوند های شیمیایی : نیرویی قوی است که اتم ها را به هم وصل می کند . مثلاً دو اتم هیدروژن و یک اتم اکسیژن به هم متصل می شوند و واحدتازه ای را بوجود می آورند که به آن مولکول آب می گویند .
نمادهای شیمیایی : در زبان جهانی شیمی از حروف برای نشان دادن عناصر استفاده می کند . به این حروف نماد های شیمیایی می گویند مثل H برای هیدروژن .
 فرمول شیمیایی : کلمه های این زبان علمی را فرمول شیمیایی می گویند . هر فرمول شیمیایی نمایانگر یک ترکیب شیمیایی است مثل H2O برای آب . عددهایی که در سمت راست پائین (به صورت زیروند) نوشته می شوند .
تعداد اتم های هر عنصر را در یک مولکول یا واحد سازنده ی آن ماده نشان می دهد (زیروند ۱ نوشته نمی شود) فرمول H2O نشان می دهد که مولکول آب از ترکیب ۲ اتم هیدروژن و ۱ اتم اکسیژن ساخته شده است .
معادله شیمیایی : آنچه را که در یک واکنش شیمیایی رخ می دهد به طور خلاصه بیان می کند . هر واکنش شیمیایی شامل شکسته شدن پیوندهای شیمیایی مواد واکنش دهنده (مواد اولیه ) و تشکیل پیوندهای جدید در فرآورده ها (محصول ها ) است . فرآورده ها در سمت راست و واکنش دهنده ها در سمت چپ نوشته می شوند.
 در معادلات شیمیایی تعداد کل اتمها در دو طرف معادله یکسان است . به چنین معادله ای موازنه شده می گویند .
یادآوری خواص الکتریکی ماده هر اتم از یک قسمت مرکزی به نام هسته تشکیل شده است که در درون آن پروتون ها با بارمثبت و نوترون ها بدون بار الکتریکی قرار گرفته اند . الکترون ها ذرات کوچکتری هستند با بار منفی که در اطراف هسته وجود دارند . می دانیدکه اتم ها با کمک پیوندهای شیمیایی به همدیگر متصل شده و مولکول ها را بوجود می آورند .
 به این نوع پیوند شیمیایی که اتم ها را در کنار هم نگه می دارد پیوند کووالانسی می گویند . پیوندکووالانس به صورت یک خط بین نمادهای شیمیایی نشان داده می شود .
به تعداد پیوندهایی که یک اتم می تواند با اتم های دیگر تشکیل دهد ظرفیت می گویند ، برای مثال در مولکول آب ظرفیت هیدروژن ۱ و ظرفیت اکسیژن ۲ است . ساختار خمیده ی مولکول آب اگر یک میله پلاستیکی را به پارچه ی پشمی بمالید تا دارای بار الکتریکی شود وآن را به باریکه ای از آب نزدیک کنید می بینید که آب از مسیر خود منحرف شده و به میله ی پلاستیکی نزدیک می شود . در توجیه این پدیده می توان گفت که مولکول آب دارای دو سر مثبت و منفی هستند . یعنی مولکول آب یک مولکول قطبی است که از سر مثبت خود جذب میله ی پلاستیکی با بار منفی می شود .شواهد تجربی نشان می دهد که مولکول آب شکل خمیده ای (V شکل ) دارد و شیمیدانان بعد از آزمایشهای بسیار متوجه شدند که درسمت اکسیژن بار منغی و درسمت هیدروژن بار مثبت وجود دارد .
توجیه برخی ویژگیهای غیر عادی آب 
 از آنجا که بارهای الکتریکی نا هم نام یکدیگر را می ربایند ، قطب مثبت یک مولکول آب ، قطب منفی مولکول همسایه اش را جذب می کند . این نیروی جاذبه سبب می شود که مولکول هابتوانند در کنار هم قرار بگیرند ، از این رو به آن نیروی جاذبه بین مولکولی گفته می شود . در آب نیروی جاذبه بین مولکولی خیلی زیاد است ، چنین بنظر می رسد که اتم هیدروژن ، مولکولهای آب را در کنار هم نگه داشته است به همین علت به این نیروها پیوند هیدروژنی می گویند .بنابراین انرژی بالایی معادل j۲۲۶۰ مورد نیاز است که یک گرم آب را تبدیل به بخا رکند . هین نیروی قوی جاذبه بین مولکولهای آب سبب به وجود آمدن کشش سطحی زیاد می شود . آب به عنوان یک حلال آب به عنوان حلال می تواند تعداد بسیار زیادی از ترکیبات یونی مانند سدیم کلرید را در حوض حل کند . چون مولکول های آب قطبی هستند . سدیم کلرید در آب تبدیل به یون های( Na مثبت و Cl منفی ) در بین مولکولهای آب می شود . این محلول رسانای الکتریکی نیز هست . زیرا یون های مثبت محلول (کاتیون مثبت Na ) به طرف قطب منفی و یون های منفی محلول (آینون منفی Cl) به طرف قطب مثبت حرکت می کند و جریان برق را انتقال می دهند .
انحلال پذیری مواد جامد در آب برای حل شدن مواد گوناگون در مقدار معینی آب در دمای اتاق محدودیتی وجود دارد. این محدودیت را انحلال پذیری یا قابلیت حل شدن آن ماده مشخص می کند . انحلال پذیری وابسته به دما است و می توان آن را با کمک منحنی انحلال پذیری نشان داد .
 بسته به میزان ماده حل شده ، محلول را به سه نوع تقسیم می کنند که عبارتند از محلول های سیر نشده ، سیرشده و فراسیر شده . انحلال پذیری گازها درآ ب انحلال پذیری گازها در آب هم وابسته به دما است . در دمای پائین تر میزان بیشتری گاز درآب حل می شود . به میزان اکسیژن حل شده در آب DO می گویند و آن را بر حسب PPm (قسمت در میلیون) بیان می کنند . آلودگی گرمایی آب در ماه های گرم تابستان رقابت میان موجودات زنده آبزی برای دسترسی به اکسیژن محلول افزایش می یابد . با توجه به اینکه در فصل گرم میزان اکسیژن حل شده در آب کمتر است و از طرفی برخی از کارخانه ها از آب برای سیستم خنک کننده ی خود استفاده می کنند و مجدداً آب گرم شده را به رودخانه و دریا بر می گرداند ،دمای آب بالا رفته و میزان اکسیژن کمتری را درخود حل می کند . این مسئله باعث مرگ و میر ماهی ها می شود. آلودگی اسیدی
 می دانیم که PH مقیاسی برای تعیین خاصیت اسیدی یا قلیایی بودن محلول است و محدوده آن از اسیدی ترین تا قلیایی ترین محلول به شکل زیر است : آب باران اندکی اسیدی است ، زیرا مقادیر کمی از ۲Co هوا را در داخل خود حل می کند و کربنبک اسید رقیق بوجود می آورد . با جریان یافتن آب باران در بستر جویبارها ممکن است موادی در آن حل شده و ph را بالا ببرند . گاه ممکن است با ورود پساب اسیدی و فاضلاب کارخانه ها به آب های طبیعی Ph آب کاهش یابد ، به گونه ای که ماهی توان ادامه زندگی در این Ph اسیدی را نداشته باشند . آلودگی آب توسط کاتیون های سنگین
 گاه ممکن است کاتیون های سنگینی مثل جیوه (Hg+2) ، سرب(Pb+2) و کادمیم(Cd+2) از طریق پساب های صنعتی به منابع آب وارد شده اند و آب را آلوده کنند
 تصفیه طبیعی آبها آبها به طور طبیعی طی سه فرآیند زیر خود به خود تصفیه می شوند : ۱- جداشدن تقزیباً کامل مواد اولیه حل شده در آب به هنگام تشکیل برف و باران ۲- تجزیه برخی از مواد محلول و شناور به مواد ساده تر تویط باکتریها ۳- جداشدن مواد معلق ازآب به هنگام عبور از میان سنگ ریزه ها و ماسه ها آب سخت وروش های نرم کردن آن عبور آبهای طبیعی دارای گاز دی اکسید کربن ، روی سنگ های آهکی باعث حل شدن تدریجی سنگ های آهکی شده و در آن کلسیم کربنات تبدیل به کلسیم هیدروژن کربنات می شود که عامل سختی موقت آب است . سختی موقت با گرم کردن آب از بین می رود . اگر آب های طبیعی مقدار قابل توجهی یون های Ca+2 و (Mg+2 یا Fe+2) داشته باشند ، نمی توان سختی آب را با گرم کردن از بین برد به این ویژگی سختی دائم می گویند . سختی دایم با افزودن مقداری سدیم کربنات به آب برطرف می شود.
 تصفیه آب شهری آب شهری طی مراحی زیر تصفیه می شود : ۱- صاف کردن : این عمل توسط توری های فلزی آشغال گیر انجام می شود و طی آن مواد خارجی درشت مثل چوب ، سنگ و … جدا می شود . ۲- کلرزنی مقدماتی : کلر که یک گتدزدای قوی است جهت از بین بردن میکروب های بیماری زا به آب افزوده می شود . ۳- لخته سازی و ته نشین کردن : برای آنکه گل و لای معلق در آب سریع تر ته نشین شود از عامل لخته کننده (Al3+ و Fe3+ ) استفاده می شود . ۴- ته نشین شدن در حوضچه های آرامش : برای ته نشین شدن ذره های شناور در کلوئیدی و کامل شدن فرآیند لخته سازی به آب فرصت بیشتری داده می شود در این مرحله تابش نور خورشید به حوضچه های آب به از بین رفتن باکتری ها کمک می کند . ۵- گذراندن از صافی شنی : مواد دیگری که پیش از این ته نشین نشده اند با صافی گرفته می شوند . ۶- گندزدایی پایانی : در این مرحله مقدار نهایی کلر در آب طوری تنظیم می کنند که آب را از اثر باکتری های باقیمانده یا باکتریهایی که ممکن است وارد آب شوند در امان نگه دارند.
تصفیه فاظلاب های شهری لازم است که فاظلاب پیش از رها شدن در رودخانه تصفیه شود . تصفیه فاضلاب شامل مراحل زیر است : ۱- صاف کردن و جداکردن آشغال ها ۲- ته نشینی اولیه (مواد جامد به صورت لجن رسوب می کنند ) ۳- هوادهی (باکتریهای هوازی بسیاری از مواد را تجزیه می کنند ) ۴- ته نشینی نهایی ۵- گندزدایی با کلر ۶- برخی کارهای اختیاری مانند تنظیم pH و حذف یون های خطرناک ۷- ورود به رودخانه یا دریا

موضوعات مرتبط: شيمي ، ،
برچسب‌ها:

تاريخ : چهار شنبه 8 دی 1392برچسب:, | 16:18 | نویسنده : مهدي مهدوي |
 

 

مخ یا مغز تجزیه و تحلیل اطلاعات رسیده ، یادگیری و خاطره می‌باشد و عملکرد دقیق سلولهای آن هنوز کاملا مشخص نشده

است. مغز از دو نیمکره تشکیل شده که بوسیله رابطی از ماده سفید به نام جسم پنبه‌ای (Corpus cortex) بهم مربوطند.

ماده خاکستری مغز ، همانند مخچه در قسمت محیطی قرار گرفته، و قشر مغز را ایجاد می‌کند و ماده سفید آن در قسمت مرکزی

واقع شده است. قشر مغز بطور متوسط 3 - 2 میلیمتر ضخامت داشته و برای افزایش سطح دارای چینها و شکنجهای متعددی

است. نورونهای مغز برحسب شکل به سه دسته هرمی ، ستاره ای ، دوکی تقسیم شده اند. و عمده نورونهای قشر مغز از نوع

هرمی و ستاره‌ای می‌باشند.


موضوعات مرتبط: زيست شناسي ، ،
برچسب‌ها:

تاريخ : یک شنبه 28 آذر 1392برچسب:, | 23:28 | نویسنده : مهدي مهدوي |
 

در این جلسه مبحث حل معادلات درجه دوم به روش کلی (روش دلتا) گفته شد و روش حل نامعادلات درجه دوم نیز آموزش داده شد.

مبحث تابع اعم از (تعریف تابع،مشخصات تابع و تایع یک به یک و تابع معکوس پذیر، نمایش ریاضی تابع، تشخیص تابع بودن از روی نمودار، مقدار تابع در یک نقطه و توابع زوج و فرد) توضیح داده شد.

جزوه این جلسه را می توانید از آدرس زیر دریافت نمایید.

 


موضوعات مرتبط: رياضي ، ،
برچسب‌ها:

تاريخ : چهار شنبه 25 آذر 1392برچسب:, | 22:6 | نویسنده : مهدي مهدوي |
 

مشخصات کتاب

نام کتاب:Fish and the Amphibians

زبان:انگلیسی

تعداد صفحات:56

جنبه ی کتاب:علمی

انتشارات:بریتانیکای

لینک دانلود:دانلود

پسورد فایل فشرده:بدون پسورد

حجم:حدودا 10.1 مگابایت


موضوعات مرتبط: زيست شناسي ، ،
برچسب‌ها:

تاريخ : پنج شنبه 13 آذر 1392برچسب:, | 10:44 | نویسنده : مهدي مهدوي |

 

سلام بر همه ی پزشکان آینده ؛

سلام بر شما که در هر مقطع رشته ی تجربی هستید.

امیدوارم مطلبی که شما عزیزان را با آن مواجهه می کنم انگیزه ی شما را برای موفقیت در آزمون ورودی دانشگاه دلخواهتان افزایش دهد.

همانطور که از تیتر پیدا است می خواهم قطره ای از دریای زیبا و بی کران رشته ی پزشکی را با بخشی از کتاب زیست دوم دبیرستان شما دوستان مقایسه کنم.(اگر فکر می کنید روحیه ی شما را برای رسیدن به هدفتان کاهش می دهد همین حالا بیخیال ادامه مطلب شوید.)

برای خود من در روزهای سخت کنکور دسترسی به چنین مطالبی نه تنها روحیه ام را کاهش نمی داد بلکه آن را دو چندان می کرد.

گریزی کوتاه به کتاب زیست دوم دبیرستان، فصل حرکت شناسی میزنیم . در صفحه ای از این فصل با این عکس روبرو می شویم.

با این که یکی از فوق العاده ترین تصاویرنکته دار برای طرح سوال در هر آزمونی است و شما را با عضلاتی همچون سینه ای بزرگ (پکتورالیس ماژور) وسرینی متوسط(گلوتئوس مدیوس) اشنا می کند اما همانطور که متوجه می شوید در ناحیه ساعد هیچ عضله ای برای شما معرفی نمی کند.

اما تصویری که حالا مشاهده می کنید عکسی از کتاب اطلس اناتومی بدن است که دانشجویان پزشکی از همان ترم اول باید با این کتاب دست و پنجه نرم کنند ودرعین حال یکی از منابع ازمون دکتری تخصصی می باشد.

 

تصویر فوق، ناحیه ی خلف(پشت) ساعد را نشان می دهد که در آن نام برخی عضلات را برای شما به فارسی بر گردانده ام .(دکتران عزیز در آینده ی نه چندان دور نام عضلات را باید انگلیسی یاد بگیرند)

هنوز باورتان نمی شود در ناحیه ساعد اینقدر عضله وجود دارد. حال ناحیه قدام ساعد را ببینید .

شاید باورتان نشود اما در ناحیه ساعد ما حدود 20 عضله داریم(در تصاویر شما عضلات کمتری مشاهده می کنید زیرا تعدادی دیگر در عمق این عضلات هستند)

خوب اما می رسیم سر اصل مطلب. دوستان من این مطلب را برای شما تنظیم کردم تا انگیزه ی شما را برای دستیابی به فرا تر از آنجه که می خوانید افزایش دهم . شما هم این فکر را از سرتان بیرون کنید که نمی توانید این مطالب را بیاموزید. اگر من برای یادگیری عکسی که در فصل هشتم کتابتان هست 1 ساعت وقت گذاشته باشم برای یادگیری تصاویر فوق هم 1 ساعت وقت گذاشته ام .

شاید باورتان نشود اما چیزی که شما می خوانید سخت تر است.

پس بجنگید وچیزی را که حق خودتان می دانید با تلاش و کوشش به دست آورید.


موضوعات مرتبط: زيست شناسي ، ،
برچسب‌ها:

تاريخ : پنج شنبه 13 آذر 1392برچسب:, | 10:5 | نویسنده : مهدي مهدوي |
 

جو اوليه و جو کنونی  ـــ طبقات جو ـــ ارتباط ميان جو و زمين

« و در زمين از بالای آن (از سطح آن) کوهها قرار داد، و درون آن را شايان نمود، و منابع و ثروتهای آن را در چهار روز (دوره) تعيين نمود. چيزيکه برای همه نيازمندان به آن بطور مساوی می رسد ـــ سپس به جو پرداخت که در آن زمان دود بود. به آن و به زمين گفت:خواسته يا ناخواسته با هم همکاری دوجانبه کنيد. گفتند: ما خواست ترا پيروی می کنيم. به اين ترتيب آنها را در دو روز (يا دو دوره) هفت جو نمود و به هر يک کار خاص آنرا وحی نمود». فصلت:10 ــ 12     «آن خدائيکه هفت طبقه (هفت لايه) جو روی همديگر را آفريد».

واژه «سَماء» در اصل به معنی: "چيزی است که در بالا قرار گرفته (بالای سر قرار گرفته)، و به بالای هر چيزی سماء آن گفته می شود". و در معنی دوم خود از جمله به: سقف و آنچه در تصوير می بينيم اطلاق میشود. و در آيات به معنی«جو» بکار گرفته شده است. و «طباق»: بمعنی طبقه طبقه روی همديگر است.

(واژه یوم در آیه احتمالاً به معنی زمان و دوره ومرحله بکار گرفته شده است. و اگر به معنی روز بکار گرفته شده باشد، در آن صورت معادل 1000 سال خواهد بود. این موضوع در آیه 47 سوره حج آمده است).

نکات آيات:

1ـــ جو در آغاز خود دودی بوده و در دو روز (يا دو مرحله) به شکل کنونی خود درآمده. 2ـــ جو هفت طبقه (هفت لايه) روی همديگر است که هر کدام وظيفه خود را دارد. 3ـــ جو و زمين با هم همکاری دوجانبه می کنند. (در رابطه با مطالب ديگر آيه در بخشهای مربوط بخود آنها صحبت شده).

1ـــ جو در آغاز خود دودی بوده و در دو روز (يا دو مرحله) به شکل کنونی خود درآمده است:

روز اول يا مرحله اول جو:

کره زمين هنگام پيدايش خود مذاب بوده و رفته رفته سرد شده و سطح آن منجمد شده ولی در ابتدا ضخامت قشر سطح آن کم بوده، به اين خاطر فعل و انفعالات درونی زمين ميليونها آتشفشان ايجاد و فعال کرده بوده است. و فعال بودن ميليونها آتشفشان نيز جو زمين را پر از دود و دودی می کرده است. با گذشت زمان وسردتر شدن زمين و ضخيم تر شدن قشر سطح زمين از آتشفشانها کاسته و کاسته شده است. و فعاليتها شديد خورشيدی بخش عمده ای از آن دودها را سوزانده و از محدوده زمين خارج کرده است.

روز دوم (يا مرحله دوم) جو:

در جای آن دودها و گـازهـای کـيـهـانی مرحله اول، يک جو دومی درست شد که از خود زمين می آمد، (چنانکه آيه مطرح می کند که زمين و جو قرار شده بوده که با هم همکاری کنند). در مرحله دوم جو فعاليتهای آتـشـفـشـانی شـديـد رخ می دهد و زمين اندازه های زيادی از گازها از جـمـلـه: نيتروژن، امونياک، دی اکسيد کربن، متان و همينطور بخار آب را بيرون می ريزد. وقـتی دمای حرارت کاهش پيدا می کند بخار آب متراکم می شود، ابر درست می کند و باران می بارد و درياچه و دريای اوليه ايجاد می شود. در عمق بيش از 10 متری آن آبها (يعنی پائـيـنترين عمق برای نفوذاشعه خطرناک مـاوراء بنـفـش) گياهان نخستين می رويند. گـياهان در عمل فـتـوسـنـتـز اکـسيژن به هـوا پس می دهـنـد. در جو مولکولهای اکسيژن (O2) بوسيله اشعه فـوق بـنـفـش تجزيه شده و به اتمهای ساده تبديل شده (O) و برخی از اين اتمها با مـولکولهای اکسـيژن ترکيب می شوند و ازون (O3) را تشکـيـل می دهند. و به اين ترتيب جـو شکل می گيرد.

 

2ـــ جو هفت طبقه (هفت لايه) روی همديگر است که هر کدام وظيفه خود را دارد:

جو زمين از جنبه های گوناگون به طبقات گوناگون تقسيم می شود. مثلاً از نظر گرما آنرا به پنج طبقه تقسيم می کنند. قرآن آنرا از نظر کار و وظيفه به هفت طبقه تقسيم می کند. تقسيم بندی مورد نظر قرآن می تواند بترتيب زير باشد:

1) تروپوسفر ( تروپو بمعنی متغير است و اسفر بمعنی گرد و دايره و منطقه): اين طبقه طبقه آب و هواست. ابر، باد، رعد، برق، باران، برف، مه و طوفان در اين طبقه است.

2) استراتوسفر: طبقه ای است آرام و تهی از بخار آب و طوفان و دگرگونيها، و بدليل خشکی آن معمولا ابر درآن درست نمی شود، از گسترش يافتن و پخش شدن طوفانها در تروپوسفر جلوگيری می کند و برای پرواز هواپيماها مناسب است.

3) ازونسفر: طبقه گاز ازن. اين گاز نود و نه درصد از اشعه ماوراء بنفش که از خورشيد میآيد و برای زندگان در روی زمين خطرناک و کشنده است را می مکد.

4) مزوسفر: در اين طبقه اجرام آسمانی که از فضا می آيند بدليل داشتن سرعت بسيار در اصطکاک با جو داغ شده و می سوزند و خاکستر آنها به زمين می رسد. اگر بزرگ باشند فرصت نمی کنند کاملاً بسوزند و خاکستر شوند به اين خاطر بخشی ازآنها تا زمين رسيده و بر زمين سقوط می کنند.

5) يونوسفر: در خود به سه طبقه تقسيم میشود و مسئوليت انعکاس امواج را دارد هم امواجی که از زمين می آيند و هم امواجی که از خورشيد می آيند. همينطور اشعه خطرناک ايکس و بخشی از اشعه ماوراء بنفش قوی را می مکد.

6) ترموسفر: اشعه قوی ماوراء بنفش (که XUV يا EUV ناميده می شود) را می مکد. و در اين طبقه ذرات هوا بار دار می شوند (بار الکتريکی می گيرند).

7) اکسوسفر:  ذرات در اين طبقه نسبت به طبقات پائينی خيلی کم است و اين امکان حرکت سريع به آنها میدهد و اين بنوبه خود امکان بيرون رفتن از جاذبه زمين به برخی از آنها می دهد. و بيرون رفتن ذرات از زمين نيز برای کم شدن از حجم و وزن زمين ضروری است. در اين طبقه ماهواره هائی نيز گردش می کنند.

 

3ـــ جو و زمين با هم همکاری دوجانبه می کنند:

اگر نسبت دی اکسيد کربن در هوا زياد شود بخش زيادی آن خود را در سطح آبها و در آب باران حل می کند و اکسیژن ضعيف درست می کـند. وقتی باران می بارد و رودخانهراه می اندازد، اکسيژنِ کوههای زمين را تحليل می برد. و دی اکسيد کربن در آب به بی کربنات تبديل می شود کـه دسـت آخر به دريا برده می شود.

ــــ دامها گاز متان توليد می کنند و به جو می دهند. شاليزارها نيز گاز متان به جو پس می دهند.

دشت نواحی قطبی دی اکسيد کربن (co2) از جو می گيرد و متان و دی اکسيد کربن (co2)  را به آن پس می دهد.

ــــ در نورِ روز درختان دی اکسيد کربن (co2) از جو میگيرند و اکسيژن و به جو پسمی دهند. و در شب گياهان اکسيژن مصرف می کنند و دی اکـسـيد کربن (co2) پس می دهـنـد. هـمـيـنـطـور وقـتی گـياهان بخشی از خود را می ميرانند دی اکسيد کربن(co2) استفاده می کنند که اين دی اکسيد کربن وقـتی گياهان می پوسند از آنـهـا آزاد می شود

 

ــــ از جمله حيوانات و انسانها از جو اکسيژن می گيرند و دی اکسيد کربن (co2) به آن پس می دهـند.

درياها اندازه های زيادی دی اکسيد کربن (co2)  را از جو می مکند و بخار آب و بخشی از آن دی اکسيد کربن را در نواحی استوائی به جو پس می دهند.

 

ماه و خورشيد در طبقات جو و بيرون از آن

« آيا نمی بينيد خدا چگونه هفت (لايه) جو روی را همديگر آفريد، و ماه را در آنها تابشی گردانيد و خورشيد را چراغی روشنگر».

(در ابتدای اين بخش با معنی و کاربردهای واژه سماء آشنا شديم.سبع سماوات در اين آيه بمعنی طبقات جو است.   «طِباق» بمعنی: بصورت طبقه طبقه روی همديگر بودن است ـــ « نور» بمعنی: تابش و روشنائی بازتابی است ـــ و « سِراج » بمعنی: چراغ روشنگر).


موضوعات مرتبط: قرآن ، ،
برچسب‌ها:

تاريخ : دو شنبه 10 آذر 1392برچسب:, | 15:43 | نویسنده : مهدي مهدوي |
 

 

1- چهار گروه از گروه های اصلی پروتئین ها را نام ببرید.

2- چهار راه انتقال مواد بین سلول و محیط خارج سلولی را بنویسید.

3- الف) دو نوع سلول اسکلرانشیمی که در گیاهان یافت می شوند کدامند؟

ب) دو مورد از وظایف بافت چربی در بدن را بنویسید.

4- مراحل اصلی تغذیه و گوارش را در جانوران نام ببرید.

5- آنزیم های شیره ی معده چه نام دارند و چه عملی انجام می دهند؟ (دومورد)

6- محل هر یک را بنویسید: کبد – دوازدهه – روده ی کور – پیلور

7- نوع تنفس را در جانوران ذکر شده بنویسید: کرم خاکی -  ماهی – ملخ – غاز وحشی

8-  الف) در شخصی حجم تنفسی 6000 میلی لیتر در دقیقه و سرعت تنفس 40 بار در دقیقه است، مقدار هوای جاری در این شخص را محاسبه کنید. ب) تنفس سلولی و فتوسنتز هر یک در کدام اندامک سلولی انجام می پذیرد؟

9- تفاوت گردش خون باز با بسته را با ذکر مثالی برای هر یک بنویسید.

10- ابتدا و انتهای هر یک از دو گردش خون کوچک و بزرگ در آدمی چه حفره ای از قلب است؟

11- لایه های مختلف دیواره ی قلب را نام ببرید. مهم ترین ویژگی ماهیچه ی قلب چیست؟

12- چه عواملی در بازگشت خون از سیاهرگ ها به قلب موثرند؟ ( چهار مورد)

13- انواع گرانولوسیت ها را نام برده و بنویسید کدام یک در عفونت های انگلی افزایش می یابد؟

14- از عوامل موثر در تعرق چهار مورد را نام ببرید.

15- با استفاده از کاغذ کلرید کبالت آزمایشی طراحی کنید که نشان دهد تعداد روزنه ها در سطح زیرین برگ یک گیاه  بیش تر از سطح بالایی آن است.

16- الف) کلیه ها چگونه PH محیط داخلی را ثابت نگه می دارند؟ ب) نقش بادکنک شنا در ماهی و نقش بالک در پرنده چیست؟

17- تفاوت مفصل گوی و کاسه ای با لولایی را همراه با ذکر مثالی برای هر یک بنویسید.

18- چهار مورد از مزایای ورزش را نام ببرید.

19- الف) تفاوت حرکت خودبخودی با القایی چیست ؟ ب) اگر مخروط باز شده ی کاج را داخل آب قرار دهیم چه می شود؟ این حرکت از چه نوعی است؟

20- قسمت های مشخص شده در شکل را نام گذاری کنید.( شکل نفرون ).

نمونه سؤالات دیگر

۱- صحيح يا غلط بودن هر يك از جملات زير را مشخص نماييد. 75/1

الف-  ديواره سلولي باكتريها و قارچها به دليل تك سلولي بودن داراي منفذ است.

ب-  ريبوزوم در درون اندامكهايي مانند ميتوكندري نيز ديده مي شود.

ج-  سلولهاي ماهيچه قلبي خط دار و منشعب است.

د-  پپسين نوعي پروتئاز محسوب مي شود.

ه-  مونوسيتها سلولهايي هستند كه هرگز در خون ديده نشده و عمل بيگانه خواري دارند.

و-  همه مهره داران اسكلت دروني دارند.

ز-  تنجش نوعي جنبش گياهي بدون اثر محرك خارجي است.

2- مناسب ترين گزينه را انتخاب كنيد: 25/1

الف- از هيدروليز كداميك مونومرهاي يكساني بدست مي آيد؟

1- لاكتوز                      2- مالتوز                      3- ساكارز                     4- گالاكتوز

ب- در تنفس آرام و طبيعي حركت كدام ماهيچه عامل اصلي افزايش حجم قفسه سينه ميباشد؟

1- بالا برنده قفسه سينه      2- ديافراگم              3- پايين برنده قفسه سينه     4- شكمي

ج- موج p در الكتروكارديوگرام معرف فعاليت الكتريكي كدام قسمت است؟

1- دهليز چپ و راست     2- قسمت راست قلب     3- قسمت چپ قلب        4- بطن چپ و راست

د- كداميك از ملكولهاي زير در نفرونها بصورت جذب فعال مجددا"  باز جذب ميشود؟

1- اوره                        2- يون پتاسيم               3- گلوكز                         4- يون هيدروژن

ه- در كدام بخش ساركومر فقط رشته هاي قطور وجود دارد؟

1- تيره                        2- روشن                      3- صفحه هنسن                4- نوار Z

3- جملات زير را با كلمات مناسب كامل نماييد:  75/1

الف-  اجزاي اصلي غشاهاي سلولي ملكولهاي …………..هستند.

ب-  پارانشيم فتوسنتز كننده ……………..نام دارد.

ج-  اريتروپويتين در شرايط …………..افزايش يافته و بر اندام………….اثر مي كند.

د-  سمي بودن اوريك اسيد بسيار …………از اوره و آمونياك است.

ه-  سيتوپلاسم معمولي سلول ماهيچه اي…………..نام دارد.

و- آخرين انشعابات سيستم تنفس نايي به ………… منتهي ميشود.

 

4-  براي هر يك از آنزيمهاي نامبرده يك كاربرد صنعتي بنويسيد.  5/0

الف- سلولاز                         ب- آميلاز

5- دو تفاوت تراكئيد با عناصر آوندي چيست؟ 5/0

6- الف- جذب مواد غذايي در چه قسمتي از لوله گوارش ملخ انجام مي گيرد؟ 75/0

ب- نقش روده ملخ چيست؟

7- نوع تنفس را در هر يك از جانداران زير بنويسيد: 1

الف- كرم خاكي              ب- زنبور            ج- غاز وحشي               د- كوسه ماهي

8- عوامل موثر در تبادل مواد در مويرگها را شرح دهيد. 1

9- الف- اجزاي بافت گرهي قلب را نام ببريد؟ 1

ب- كدام بخش از آن محل زايش تحريكات طبيعي قلب است؟

10- چگونگي روند انعقاد خون را شرح دهيد.  1

11- آزمايشي را طراحي نماييد كه نشان مي دهد در هواي سرد ادرار بيشتري توليد ميشود؟ 1

12- انقباض ايزومتريك و ايزوتونيك را با ذكر مثالي از هر كدام شرح دهيد. 1

13-  الف- دو كار مهم شبكه آندوپلاسمي زبر كدامند؟ 1

ب- دو فايده غشاهاي درون سلولي كدامند؟

14- طرز قرار گرفتن انواع بافت استخواني را در استخوانهاي دراز و پهن بنويسيد. 1

15-  براي هر يك از حركتهاي گياهي زير مثالي بنويسيد. 1

الف- حركت غير فعال          ب- حركت گرايشي         ج- حركت بساوش تنجي           د- حركت تاكتيكي

16- شكل مقابل يك نفرون را نشان ميدهد. بخشهاي خواسته شده را نام گذاري كنيد. 1

17- الف- تعريق و تعرق را در گياهان تعريف كرده و مشخص نماييد كه هر يك توسط كدام روزنه ها انجام ميشود؟ 5/1

ب- دو سازش گياهان اقليم خشك و سرد و يا گرم براي كاهش تعرق چيست؟

18- اصطلاحات زير را تعريف كنيد: 2

الف- كارديا           ب- ظرفيت حياتي               ج- سيستول               د- هماتوكريت


موضوعات مرتبط: زيست شناسي ، ،
برچسب‌ها:

تاريخ : پنج شنبه 10 آذر 1392برچسب:, | 10:2 | نویسنده : مهدي مهدوي |
 

1.توانایی تنیدن تار در عنکبوت ارثی است(DNA)و جنس آن از پروتيین است واز غددی در زیرسطح شکمی تولید می شود.تار عنکبوت دارای بخش های تار ومهره است وتا 4 برابر توانایی افزایش طول

وکشسانی دارد.در قسمت مهره تار پیچ وتاب می خورد ونیز در این قسمت ماده ی چسبناک وجود دارد.

2.گوناگونی DNAو پروتیین زمینه ساز گوناگونی جانداران است.

3.همه ی مواد آلی کربن دارند;ظرفیت اتم کربن 4 است.

4.ظرفیت یعنی تعداد پیوند کووالانسی که یک اتم می تواند با اتم های دیگر برقرار کند.

5.موادی که در ساختار خود فقط دارای اتم های هیدروژن و کربن باشند, هیدروکربن نامیده می شوند.ساده ترین هیدروکربن ها متان(CH4) است.

6.به زنجیره ی کربنی در مواد آلی اسکلت کربنی گفته می شود;این اسکلت می تواند خطی یا انشعاب دار باشد.

7.به مولکول هایی که بسیار بزرگ باشند درشت مولکول گفته می شود.مولکول های زیستی از نوع درشت مولکول ها هستند.

8.برخی مولکول ها از اتصال تعداد زیادی واحدهای کم وبیش یکسانی به نام مونومر تشکیل شده اند بنابراین به آنها پلی مر گفته می شود.


موضوعات مرتبط: زيست شناسي ، ،
برچسب‌ها:

تاريخ : پنج شنبه 8 آذر 1392برچسب:, | 10:1 | نویسنده : مهدي مهدوي |

 

AmoozeshShimi3Bakhsh1_Mirzayi

جزوه‌ آموزش شیمی سوم دبیرستان که همکار گرامی  آقای فرشاد میرزائی ولدی، مدرس شیمی شهرستان صومعه سرا (استان گیلان)، تهیه نموده اند را در ذیل دانلود نمائید.

دانلود جزوه آموزش شیمی ۳ – بخش اول
Size: 450 KB  |  Format: PDF

 


موضوعات مرتبط: شيمي ، ،
برچسب‌ها:

تاريخ : شنبه 30 آبان 1392برچسب:, | 16:18 | نویسنده : مهدي مهدوي |
صفحه قبل 1 ... 3 4 5 6 7 ... 39 صفحه بعد
.: Weblog Themes By SlideTheme :.